Για μένα

Η φωτογραφία μου
ΚΡΑΝΙΔΙ, ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, Greece
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, είναι το διάδοχο σχήμα της παλιάς Θεατρικής Ομάδας, διατηρώντας τα παλιά αρχικά της. Εμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη του Νομού Αργολίδας και της επαρχίας Ερμιονίδας, τον Απρίλιο του 2009. Στόχος μας είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, η ανάδειξη του ερασιτεχνικού θεάτρου και γενικότερα η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία Θεατρικού Εργαστηρίου για τα μέλη μας, με αντικείμενα: 1) τη φωνητική καλλιέργεια – αγωγή λόγου – ορθοφωνία και 2) τη δημιουργική γραφή. Ακόμη θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα θεατρικό εργαστήριο για παιδιά, που αφενός θα τα βοηθήσει να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες και αφετέρου θα αποτελέσει το φυτώριο της συνέχειας και της εξέλιξης της ομάδας μας. Διαχείρηση ιστοσελίδας: Δημήτρης Σίδερης, Βίκυ Παπάζογλου.

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

“Πατριδογνωσία” με τον Γεράσιμο Γεννατά απο τον Θεατρικό Όμιλο ΕρμιονίδαςΟ Θεατρικός Όμιλος φιλοξενεί την καταπληκτική μουσική παράσταση - πολιτική επιθεώρηση "ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ", με το Γεράσιμο Γεννατά, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015 στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΡΤΙΚΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ :
α) ΩΡΑ: 18.30 (ΜΑΘΗΤΙΚΗ) Τιμή εισ. : 6,00 €
β) ΩΡΑ: 21.00 (ΕΝΗΛΙΚΩΝ) Τιμή εισ.: 10.00 €
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 698 698 2224

Το έργο “Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη”, είναι μια πολιτική επιθεώρηση, σε κείμενα των Γεράσιμου Γεννατά και Γιώργου Γαλίτη και σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά. Πρόκειται για επιθεώρηση διαμαρτυρίας όπου σατιρίζονται με σπαρταριστό τρόπο τόσο η τρέχουσα επικαιρότητα όσο και η ελληνική ιστορία γενικά.
Στην παράσταση ακούγονται ποιήματα των Μπρεχτ, Μαγιακόφσκι, Λασκαράτου, Έλιοτ, Σαχτούρη, Τζόυς, μελοποιημένα από τον συνθέτη Γιώργο Κομπογιάννη. Τα τραγούδια αποδίδουν ο Βασίλης Μπαμπούνης (τραγούδι, κιθάρα) και η Φυλένια Σπαχή (βιολοντσέλο).

Οι συντελεστές της παράστασης:
Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης,
Επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Κομπογιάννης, Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς, Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης, Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου, Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά, Σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης, Βοηθός σκηνοθέτη-Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη
 

Είπαν για την παράσταση : (με το βλέμμα μιας φιλολόγου)
Όταν επισκεφτήκαμε πρώτη φορά την παράσταση της Πατριδογνωσίας το κάναμε χωρίς να γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για αυτή. Μας οδήγησε εκεί το πρόσωπο του πρωταγωνιστή, οικείο και αγαπητό σε μαθητές και γονείς. Και υπήρξε για μας και για τα παιδιά μια πραγματική αποκάλυψη. Είδαν στη σκηνή τον αγαπημένο τους ηθοποιό να χρησιμοποιεί εκείνο τον αρχαίο Ισοκράτη που μιλούσε για τους τυράννους, εκείνον το Θουκυδίδη που τους μιλούσε για την αξία της δημοκρατίας και των νόμων. Τα κείμενα στην παράσταση πήραν την αίγλη που ο Θουκυδίδης ήθελε να δώσει στην ιστορία του, «κτήμα ες αιει». Και η ποίηση του Μπρέχτ, του Λειβαδίτη, του Λασκαράτου και του Μαγιακόφσκι, ζωντανή και παλλόμενη μπροστά μας. Δεν τους διαβάσαμε τους ποιητές, ούτε τους αναλύσαμε σε ένα χαρτί. Μας χάρισε το βίωμα και στο κάθε παιδί ένας στίχος χαράχτηκε μέσα του που το βοήθησε να γυρίσει να ψάξει ποιος τον έγραψε και ακολούθησε ένα διάστημα που αντάλλασσαν στίχους. Και απαντήσαν στην ερώτηση που τα βασάνιζε, είπαν ότι η ποίηση είναι ένα εργαλείο να δεις τον κόσμο, να βιώσεις τα γεγονότα, να δώσεις μια υπόσχεση.

Ο χρόνος της παράστασης κυλά ανεπαίσθητα μέσα από τις μεταμορφώσεις του κυρίου Γεννατά, μέσα από τη ζωντανή σχέση που αναπτύσσει με το κοινό, μέσα από τις μελωδίες με τις οποίες έντυσαν τα κείμενα. Αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά τον τίτλο της παράστασης «πατριδογνωσία» αφού μέσα από τον ήρωα κύριο Δωριάδη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας ζωντανεύει μπροστά μας και θέτει τα αμείλικτα ερωτήματά της. Παρακολουθούσαμε καθηλωμένοι και τελικά συνεπαρμένοι το ταξίδι αυτό και βγήκαμε από το θέατρο έχοντας όχι απλά παρακολουθήσει αλλά έχοντας βιώσει το μοναδικό αυτό δρώμενο , το οποίο χρησιμοποιούμε ακόμη ως σημείο αναφοράς σε πολλές συζητήσεις μας.   
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου